Йога е всичко, което ни помага да се събудим и осъзнаем себе си !

ЯНУАРИ

Месец, даващ начало на всяка Нова година. На границата на старата и началото на новата си пожелаваме  неща, които да се прояват в нас през следващата година. Пожелаваме си мечтите ни да се реализират. Или си поставяме цели, които да постигнем. Но, за да постигнем всичко е добре да се обърнем към себе си, останем в тишина. И в тишината да чуем гласа на Божеството което ни дава напътствия и подкрепа. Да се изпълним със светлина и премахнем страховете си, всички предрасъдъци , съмнения и изпълним сърцето си с любов. За това е добре да останем свързани със Земята, черпейки от енергията и. С подкрепата на светлината и силата в нас да се насочим, стабилни и силни към целта си.

В пътя ни за подкрепа можем да се обърнем и към техниките в йога.  За да успокоим ума,емоциите, превъзмогнем страховоте, можем да започнем с асани.

Асаните в стоеж ще ни помогнат да изградим нашата основа. Да изградим правилното положение на тялото за цялата практика.

Заздравяват краката,усещането ни за свързаност със Земята. Стимулират внимателното въртене на таза. Подобряват храносмилането, стимулират коремните органи. Изискват от тялото ни да се движи и навежда по нови начини. Задържането в позите дава възможност на тялото да преструктурира своето нервно- мускулно осъзнаване. С редовното им практикуване тялото става здраво и балансирано.Отварят се тазобедрените стави и се елеминира скованоста в ханша. Разтегля се гръбначния стълб. Укрепва раменния пояс.  Това е характерно и за трите асани наречени с едно и също име- Вирабрахасана- 1, 2 и 3. Изграждат сила, увереност , целеустремено