Йога е всичко, което ни помага да се събудим и осъзнаем себе си !

Цветовете

На Изток се използват лечебните свойства на цветовете.  Седемте основни цвята, които съставят небесната дъга , са свързани с телестните тъкани и с тридоша. Вибрациите на тези 7 цвята помагат  за баланса на трите свойства на тялото. Ако хартия оцветена в някой от тях се обвие около кана с вода и тя се сложи на слънце за 4 часа, водата поема в себе си цветовите вибрации. Тя може да се пие и има полезно действие.

Червен   

Този цвят е свързан с кръвта. Лекува, като помага за чермения цвят на клетките на кръвта и стимулира образуването им. Създава телесна топлина и стимулира кръвообращението. Помага за подържане цвета на кожата, зарежда нервните тъкани и костния мозък с жизнена енергия. Облекчава изострените вата и капха. Но, прекомерното действие на този цвят  може да предизвика излишък от пита- натрупвания в определени части на тялото и да започне възпалителен процес, както и да причини конюктовит.

Оранжев 

Оранжевият цвят, затопля като червения и носи лечебна  енергия. Помага на човека, който търси духовност, да се отрече от материалния свят. Засилва и дава енергия на гениталиите.  Следва да се използва във връзка със сексуалното въздържание , за трансформация на сексуалната енергия във Върховно съзнание. Човек, който не спазва целибата /сексуално въздържание/, може да прилага оранжевото за подсилване на половите си възможности. Оранжевият цвят  помага да се облекчи изострянето на вата и капха. Лекува флебитите и поддържа здравето на кожата.   Излишъкът от оранжево може да изостри пита.

Жълт  

Когато човек възприема жълтия цвят , енергията отива в основната чакра. Този цвят стимулира интелекта. В духовен смисъл жълтото е свързано с пълното умиране на егото.  Прекомерната употреба предизвиква излишъци от жлъчка в тънките черва и е възможно да изостри пита.  Жълтото облекчава излишъка на вата и капха.

Зелен 

Този цвят успокоява ума и създава свежест. Помага за пренасяне на енергия към чакрата на сърцето. Смекчава емоциите и успокоява сърцето. Изостря пита и намаляма излишната вата и капха.  Прекалената употреба на зеленото стимулира концентрацията на жлъчка и би могла да придизвика образуването на камъни в жлъчния мехур.

Жълтозелен 

Притежава свойствата на жълтия и зеления цвят.  Облекчава вата и капха, но може да изостри пита. Успокоява ума.

Син 

Това е цветът на Чистото съзнание. Успокоява и охлажда тялото и ума. Помага срещу болести на черния дроб, облекчава изострянията на пита.  Излишъкът на синьо може да изостри вата и капха, като създаде запушвания.

Пурпурен /Виолетов/ 

Цветът на Космическото съзнание. Създава лекота в тялото и открива вратите за възприемане. Пробужда съзнанието. Олекчава изостряния в пита и капха, но излишъкът му може да изостри Вата.