Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/djivonet/yogabuda.com/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Тайната на здравословното хранене - ЙОГА СТУДИО БУДА - YOGA BUDA
ЙОГА СТУДИО БУДА - YOGA BUDA
Тайната на здравословното хранене

Тайната на здравословното хранене

За здравословно хранене, се счита балансирания прием на протеини, мазнини и въглехидрати (ПМВ). Всичко това е важно, но има нюанс. В допълнение към ПМВ, диетата трябва да бъде балансирана и по количеството на витамините и минералите.

За съжаление това, което ядем, в повечето случаи не е балансирано, дори по отношение на ПМВ. Много бързи въглехидрати и наситени мазнини. Калориите са в небесата, а ползите липсват. Диетите само усложняват ситуацията – в стремежа си да „намалим“ калориите, автоматично намаляваме приема на микроелементи.

Микроелементите са жизненоважни вещества: витамини, витаминоподобни вещества и минерали. Абсолютно необходимо в малки дози.

С тяхна помощ се регулират стотици хиляди процеси, които протичат в организма всяка минута. И това не е само имунитет!

През деня можем да получим само няколко грама микроелементи. Изглежда – мизерно! Но без тях човек не може да бъде не само здрав, но и по принцип жив.

И къде е уловката?

Разликите между всяка, дори „здравословна растителна“ храна, отглеждана сега и преди около 50–70 години, е от небето до земята.

ИЗТОЩЕНА ПОЧВА

Много почви са естествено изчерпани в резултат на активното земеделие и се обогатяват в най-добрия случай с изкуствени средства.

БЪРЗИ СОРТОВЕ

Животновъдите избират сортове, които узряват по-бързо. В резултат зеленчуците и плодовете просто нямат време да натрупват полезни вещества.

ДЪЛГА ДОСТАВКА

Марокански мандарини? Израелски фурми? Точно така. Зеленчуците и плодовете често трябва да изминават дълги разстояния, за да стигнат до нашата трапеза. Следователно те се откъсват още “зелени” и узряват по пътя. За какви полезни вещества, които се натрупват по време на процеса на растеж, можем да говорим?

ДЪЛГОСРОЧНО СЪХРАНЕНИЕ

Дори ако зеленчуците и плодовете узряват в естествени условия, концентрацията на хранителни вещества е значително намалена в резултат на продължителното съхранение.

Пет правила за грижа за микроелементите

ИЗПОЛЗВАЙТЕ “ПРАВИЛОТО НА ДЪГАТА”

Според това правило, храните от всички цветове на дъгата трябва да присъстват ежедневно в рациона ви. Оцветете диетата си и ще получите максималното количество микроелементи!

ИЗБЕРЕТЕ НАТУРАЛНОТО

Дайте предпочитание на сезонните зеленчуци и плодове, отглеждани в екологични условия.

ГОТВЕТЕ И СЪХРАНЯВАЙТЕ ХРАНАТА ПРАВИЛНО

Повечето от полезните вещества, съдържащи се в растителните храни, се унищожават на светлина и по време на топлинна обработка. Изходът са суровите зеленчуци и плодове.

ПРЕДПОЧИТАЙТЕ ПРЯСНО ЗАМРАЗЕНИ ХРАНИ

Шоковото замразяване при ниски температури в специални камери ви позволява да съхраните максимално количество витамини.

РАЗМРАЗЯВАНЕ БЪРЗО

При бавно размразяване повечето растителни клетки и биологично активни вещества се унищожават. Но ако за няколко секунди пуснете замразени плодове или зеленчуци във вряща вода, сокът няма да изтече и можете да съхраните всичко полезно.

Повече ползи!

Има още един проблем. Нуждата от микроелементи е многократно по-голяма, отколкото в предходните поколения. За да предпазите клетките си от токсичните вещества, които отравят нашия въздух и вода, се нуждаете от повече антиоксиданти. Много повече!

ОЧНА УМОРА

С появата на компютрите и смартфоните натоварването на зрението се увеличи многократно, докато потреблението на каротеноиди (лутеин и зеаксантин), което ви позволява да съхраните зрението си, намаля.

ПРЕУМОРА НА НЕРВНАТА СИСТЕМА

В условията на постоянен стрес витамините от групата B, трябва да се приемат в увеличена дозировка.

ПО-МАЛКО СЛЪНЧЕВИ ДНИ

Вечният смог води до липса на витамин D.

Дори и с използването на екологично чиста, здравословна храна, осигуряването на нужното количество микроелементи не е лесно.

Следвайте прости правила: добавете дъгата към диетата си и яжте зеленчуци с минимална термична обработка.

Leave a Reply

Close Menu