Йога е всичко, което ни помага да се събудим и осъзнаем себе си !

Пристрастеността към захарта

Всеки знае за негативния ефект на захарта върху теглото и здравето на зъбите. За това, как свръх приема на захар се отразява на имунната система, почти никой незнае. Днес ще поправим това.

Пристрастеността към захарта …

Въглехидратите са един от основните и най-бързи източници на енергия. Можете ли да надбягате антилопа или автобус? А да избягате от саблезъб тигър или да поставите рекорд на бягащата пътека? Запасете се с бързи въглехидрати – и сте способни на всичко!

Въпреки това ние, за разлика от нашите предци, живеем в относителна безопасност и от захарта, очакваме преди всичко не енергия, а удоволствие. Веднъж попаднала в кръвта, захарта започва в тялото ни верига от реакции, които предизвикват чувство на задоволство. Това донякъде е подобно на ефекта на наркотиците – развиваме зависимост, която изисква редовно получаване на повтарящи се стимули.

… И НЕЙНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ

Как любовта към сладкишите вреди на имунната ви система?

ПРИСТРАСТЕН ПОДХОД КЪМ ИЗБОРА НА ПРОДУКТИ

Поради „наркотичната“ зависимост към захарта е трудно, съзнателно да преминете към здравословно хранене. Парче шоколадова торта или салата от моркови? Карамелени пуканки или задушени тиквички? Понякога изборът е много труден? Не усложнявайте нещата, просто помнете препоръката на СЗО: не повече от 25 г захар на ден – и точка!

ДЕФИЦИТ НА ВЪГЛЕХИДРАТИ

Излишъкът от бързи въглехидрати автоматично води до дисбаланс. Колкото по-малко „здравословни” въглехидрати, толкова по-лош е съставът на чревната микрофлора: давате идеална среда за развитие на лоши бактерии, които рано или късно, ще унищожат всички полезните бактерии. В резултатът се получава хроничен възпалителен процес в червата. А това значително усложнява функционирането на имунната система.

КАЧЕСТВОТО НА ИМУННИТЕ КЛЕТКИ НАМАЛЯВА

Процесът на тяхното обучение и съзряване е нарушен. Спомняте ли си, че тренират в нормална микрофлора? Ученето в лоши условия винаги е по-трудно.

ТОКСИНИ ВМЕСТО ВИТАМИНИ

Витамините А, Е и С са много мощни антиоксиданти. Чрез неутрализиране на токсични вещества антиоксидантите удължават живота на имунните клетки. Затова за имунната система те си струват теглото им в злато!

Поради структурното сходство на молекулите на глюкозата нарушава усвояването на витамин С.

При излишък на захар, здравословните хранителни вещества, необходими за здравето, се усвояват по-лошо. Но токсичните се абсорбират твърде добре, което допълнително увеличава натоварването на защитната система.

НАРУШЕНИЯ В ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА

В организма много бързо се натрупват остатъчни продукти от обмяната на веществата. В резултат получавате хронично възпаление и повишен стрес върху имунната система.

ДЕПРЕСИЯ

При най-малкото лишаване от сладко удоволствие настъпва депресия, която също няма да ви донесе никаква полза. Когато се почувствате нещастни, рискът от настинки и ТОРС значително нараства.

Отърсете се от тъгата, спазвайте препоръките на СЗО и премахнете пристрастяването си, към захарта!