Йога е всичко, което ни помага да се събудим и осъзнаем себе си !

Какво означава жестът “НАМАСТЕ”

Жестът “НАМАСТЕ” представя вярването, че има божествена искра във всеки един от нас, която се намира в областта на сърдечната чакра. Жестът е признание от душевността на единия човек за душевността на другия. Животът в мен вижда и почита живота в теб. “Нама” означава поклон, “ас” означава Аз, а “те” означава теб. За това, буквалният превод на “НАМАСТЕ” е “аз се покланям на теб”.

При изпълнението на НАМАСТЕ събираме длани пред сърдечната чакра, затваряме очи и се покланяме. Възможно е да се изпълнява и с поставяне на ръцете над “третото око” като главата се навежда надолу и след това ръцете се преместват надолу пред сърдечната чакра.

Това е особено значим израз на уважение. Ръцете се събират пред сърдечната чакра за да се увеличи потокът от божествена любов.

За ученика и учителя, “НАМАСТЕ” позволява свързването на двете енергии в една и освобождаването от его-връзката. В идеалния случай, “НАМАСТЕ” трябва да се прави в началото и в края на заниманието по йога.

Учителят прави “НАМАСТЕ” като символ на благодарност и уважение към своите ученици и към своите собствени учители и в замяна приканва учениците да се свържат със своята същност, като позволят истината да потече – истината, че всички ние сме едно цяло, когато живеем със сърцата си.❤️