Йога е всичко, което ни помага да се събудим и осъзнаем себе си !

Йога през бременността

Майчинството е едно много очаквано и вълнуващо събитие в живота на всяка жена. Но освен радостно то е свързано и с много неразположения – Хормонални, влошаване на храносмилането, отоци по краката, затруднено дишане,безсъние, тревожност.  Йога е съюза между майката и детето. Помага на майката да се чувства по- удобно. Носи мир,покой, привързаност към детето. Стабилност, жизненост, подобрявяа се дишането, спокоен сън, подържа правилната позиция на гръбначния стълб. По- бързо жените се възстановяват след раждането.

Много хора все още свързват Йога основно с физически упражнения и дихателни техники. На базата на това разбиране, много лекари, препоръчват на бременните жени, йога като една добра фитнес подготовка за раждането. Но йога е много повече от това. Философията на йога винаги се занимава паралелно не само с физическото тяло, но и с по-фините аспекти на личността: ума, емоциите, духа. Бременността може да бъде едно интензивно духовно преживяване. Йога смята че, за една жена бременността, може да се превърне в много благоприятен процес за нейното личностно израстване и обогатяване като индивид. През периода на бременност жената естествено добива  изразена сензитивност, която ѝ помага да проследява промените, които се случват с появата на плода у нея. Вече има доста статии, материали, в сферата на психологията за пренаталното образование, нещо за което йога отдавна работи. Разбирането на йога е, че всяка емоция, всяка мисъл, всяка физическа и ментална реакция, която преживява майката се записва в полето на плода. Чрез сложната мрежа от хормонални и нервни връзки между организма на бремената жена и плода, под една или друга форма всичко се пренася към детето, което предстои да се роди. Чрез техниките от науката йога се помага на майката,  да овладява реакциите си в трудни и напрегнати ситуации, да освобождава вътрешното напрежение,  изгражда позитивно отношение към себе си, бебето което носи, и живота. Така йога работи не само за жената но и много усилено за детето в нея.

Йога научава жената да познава, да чува и следва по-добре инструкциите на нейното собствено тяло.

Асаните помагат за укрепването на гръбначния стълб, костите, мускулите и сухожилията. Превенция срещу проблемите в тазовото дъно, включва мускулите на ануса, вагината, перинеума. Придобива се сила и издържливост на краката. Добива се сигурност във физическото тяло. Поддържа се правилната позиция на гръбначния стълб. Изпълняват се внимателно и без напрежение. Вниманието е към дишането и релаксацията/ отпускането в асаната/.

Пранаяма – контрол на жизнената енергия. Това е основната практика , която се използва в часовете. Помага да се обогати организма с повече кислород и енергия, които чрез плацентата се подават и на бебето. В същото време се изхвърлят всички токсини, отпадни продукти, С02 от организма. Дишането може да намали стреса и безпокойството по време на бременността, а и при самото раждане. В по ранен период на бременността дихателните практики помагат  на жената да осъзнае тялото си и дишането. В по- късният период дихателните практики са насочени към  бавно дишане с акцент към издължено издишване. Насочени  в помощ на жената към осъзнатото раждане.

Дълбокото коремно дишане от самото начало, насочва вниманието към бебето. Помага за координацията. Диафрагменото дишане, увеличава междуребрената мускулатура.

Бхрамари е добре да се практикува през цялата бременност- успокоява ума и нервната система, помага при безсъние, води до бърза релаксация.

Алтернативното дишане /през една ноздра/- действа балансиращо и има   обезболяващо действие. Пълното йогиско дишане , помага по време на раждане, а придружено с броене увеличава концентрацията, успокоява ума. Ситали и Шитали пранаяма охлаждат , ако се усети горещина.  Дишането със звук или пеене, помага да се издължи издишването, локализира се усещането на тялото.

Релакса или така наречената медитация, помога на жената да се чувства спокойна и уверена да приеме с любов своето дете. Така, то също ще се чувства спокойно и здраво. Успокоява ума, балансира работата на всички органи и системи, намалява стреса, безпокойството, помага срещу безсъние.

Възпитанието на детето започва от зачеването, продължава по време на бременността, по време на раждането и непосредствено след раждането. Това е процес в който се изгражда матрицата на детето.

Науката йога създадена от преди 5000 години, осланяща се на природните действия и закони чрез своите техники, изгражда  увереност в бременната жена да бъде лично отговорна в ролята на майка. Разбиране, мъдрост, вътрешна сила, смелост, вдъхновение, това са качества, които стоят като потенциал във всяка бременност и йога е една възможност, те да се подсилят и проявят у жената.