ЙОГА СТУДИО БУДА - YOGA BUDA
Йога за деца

Йога за деца

В сърцето на йога е посланието , че всяко живо същество е по природа балансирано и цяло, и  то не може да бъде унищожено.

То е вродената ни природа .

В развитието на човешкото дете има три важни периода- до три години, от три до седем и период който свършва с навлизането в пубертета.

 Отбиването се смята за първата стъпка в която детето се отделя от майката. Детето започва да използва ръцете, изправен стоеж, ходене, проговаряне, това разширява обхвата на неговия свят.

На три години детето открива своята личност. От три до седем, раширява своя светоглед, задава различни въпроси, обича да изследва света около себе си. Юношеството е пирод между детството и зрялата възраст. От 12-13 г до 18,-20г. В организма настъпват различни промени, както във физически така и емоционален план. Характерно е разцвета на сексуалния инстинкт, желание за свобода и независимост. Развиват се интелектуалните способности. Това е и перод в който юношите намират своето поприще и навлизат в света на възрастните.

Детството и юношеството са сред най- важните периоди в които се сформира човешката личност. Ако през това време детето се обучава в йога- науката за живота и здравето, резултата ще е баласирана личност.

Древността ни е завещатала най- великата наука- йога.

Йога е за всички възрасти. Но ранното навлизане на детето в нея ще помогне да то да израстне здраво и силно. Йога помага и на децата, които имат пробелми с ръста, увреждане в говора, проблеми в поведението- хипо и хиперактивни. Физическите упражнения съчетани с дихателни практики развиват интелектуалните и  морални качества, стават спокойни и балансирани.Това ще помогне особенно на деца които крадат, лъжат, бягат от училище и от дома, те изграждат стабилен характер. Материалните, икономическите условия също играят важна роля в развитието на детето.   Ролята на възпитанието също играе важен фактор в израстването на детето.  Проблемите в образованието засягат не само децата, учителите и родителите, но цялата нация е застрашена от това.

Налага се родителите, учителите, психолозите, политиците  да положат всички услия за да се отгледат добри деца, здрави и със стабилна психика. Съдбата на 21 век зависи от малките деца и ако всички разберат това и им помогнат, то 21 век ще се превърне в значим в развитието на човешката цивилизация.

Техниката на йога дава физическо и умствено здраве. Ако човек има спокоен ум, има и добро здраве. Йога може да помогне с дихателни упражнения за емоционалното равновесие и за развитието на ума. Детето придобива самоувереност, самосъзнание, самоконтрол. Чрез релаксация се научават по естествен начин да се освобождават от напрежението. Упражненията създават хармония в личността на всяко дете,събужда интереса му към себе си. Йога помага на децата да развият въображението си, да изграждат мисловни модели, които са основата на интелектуалното развитие и внася равновесие между физическото, умственото и духовно развитие.

Древната цивилизация на Индия се е родила в планините , в сърцето на горите, в пещерите, по бреговете на реките заобиколена и вдъхновена от красотата на природата. Там са създадени ашрамите където е процъфтявала йога и там са били изпращани царските синове за да се обучават на науката за живота. В тях учители и ученици са се обучавали и живеели според учението. Изкуството да се живее е изключително важно. Каквито и способности да е развил човек, каквито и умения да притежава, ако не владее изкуството на  живота то той не е на необходимата висота.

Йога придава особена важност на детското възпитание. Целта е да се помогне детето да намери пътя към съвършенството. Хималайските мъдреци казват, че преди да се избира професия , детето трябва да се научи да бъде добро, а това маже да се постигне с духовно възпитание. Религиозността не е израз на духовност. Духовност е добротата, стремеж към съвършенство. Йога помага на децата да познаят духовността. Най- трудно е да станеш човек.

Йога за деца е занимателен метод, чрез който децата придобиват важни умения по увлекателен начин и в неконкурентна среда. По време на заниманията не се осъжда изпълнението на асаните. Целта в часа не е „перфектно” представяне, и това предразполага децата да се отпуснат и забавляват. Докато развиват физическата сила,научават се да държат тялото си изправено, координация, гъвкавост и баланс, развиват осъзнаване, концентрация и самочувствие. Повишават се съпротивителните сили на организма,укрепва се имунната система. Дихателните техники помагат да се развие добре белия дроб , да се осигури повече кислород към всяка клетка на тялото.  Изследване направено от Калифорнийския университет през 2003г, показва, че деца които редовно участват в йога занимания, значително подобряват своето самочувствие, както ицялостната физическа подготовка и академични постижения. Проблемите с дисциплината намаляват, тъй като децата се чувстват спокойни и се отнасят с уважение към своите връстници. В часовете се съчетават асани с игри и песни. Децата са в ролята на артисти, които чрез телата си, песните и игрите пресъздават различни аспекти от живота. Научават много за заобикалящия свят, за животните и растенията. Формира се отношение на грижа към Земята, към нейната флора и фауна, грижа към човека.

Основен принцип при практикуването на йога е уважението към нас самите, към хората около нас и заобикалящата ни среда.

Leave a Reply

Close Menu