Йога е всичко, което ни помага да се събудим и осъзнаем себе си !

Имунитет- тайната за здраво и жизнено тяло

В Аюрведа имунната система се нарича оджас. Това е фина жизнена енергия, намираща се в сърдечната чакра. Когато здравето на човек отслабне, това е знак, че енергията оджас в тялото е намаляла. Когато нивото на оджас е ниско, човек е уязвим към различни инфекции, заболявания като язва, дори ракови образувания.

Аюрведа смята, че негативните емоции също могат да станат причина за намаляването на оджас. Това са например омразата, гневът, тревогата, вината, завистта, ревността, прекалената умора или глад.

И  в действителност отслабването на имунитета може  да се предизвика от различни негативни емоции, психическо напрежение, замърсяване на околната среда, злоупотреба с антибиотици, метаболитни нарушения ( наднормено или поднормено тегло), нездравословен начин на живот, (липса на физическа активност и прекалена консумация на вредни храни), а също и генетически фактори. Храните, съдържащи рафинирана захар намаляват способността на клетките да се борят с вирусните инфекции.  Доброто здраве е знак, че имунната ни система работи както трябв

Имунитетът е нашата защитна система, която унищожава всичко „чуждо“ в тялото ни.

Това обхваща не само проникналите отвън (вируси, бактерии), но и образувалите се вътре в организма (например клетки, които променят свойствата си и стават „вредни“ за тялото ни).

Физическото ни благополучие пряко зависи от състоянието на имунната ни система. Думата „система“ не е случайна – това наистина е цяла система от органи. Централно място в нея заемат костният мозък, далакът и тимусът (или тимусната жлеза). Периферните органи на имунната система са лимфните възли и лимфоидната тъкан: сливици, апендикс и др. Както и многобройни специални клетки, разпръснати в тялото, които постоянно контролират всичко, което се случва.

Всеки орган и всяка клетка имат собствени механизми за борба с инфекциозните микроорганизми, вируси, паразити и други чужди агенти. Проникващите отвън вредители могат  да предизвикат не само възпалителни заболявания, но и генетични смущения.

Имунната система е най-важната отбранителна линия.

Ниското ниво на съпротивителни сили прави организма ни уязвим към различни зарази, алергии, умора, усещане за летаргичност и отпадналост, дихателни проблеми, храносмилателни проблеми, липса на апетит, хронично безсъние.

Друг аспект на имунната система е нейната хиперактивност, когато напада собствените клетки на тялото като ги мисли за чужди нашественици. Тази неспособност за различаване на чужди организми и здрави клетки се нарича автоимунно заболяване, каквито са например болест на Хашимото, ревматоиден артрит, лупус и други.

В Аюрведа това се нарича “теджас„ – интелигентноста на тялото ни. Благодарение на “теджас„ клетките на тялото ни могат да комуникират една с друга посредством хормони и химически “съобщения”. Когато тази интелигентност на тялото е нарушена поради наличие на токсини или травма, теджас се блокира и не може да различава клетките правилно.

Имунитетът представлява много по-широко понятие, отколкото сме свикнали да си мислим. Състоянието му не зависи само от количеството преболедувани остри респираторни вирусни инфекции. Колкото имунитетът е по-силен, толкова по-малка е вероятността от заразяване с инфекции и развитие на тумори, толкова по-бързо зарастват раните и порязванията. Затова сезонните мерки за укрепване на имунитета са неефективни. Освен това имунната система е твърде инертна и за да бъде винаги „във форма“, трябва да мислим за нея по всяко време на годината, а не само в сезона на настинките.

Следователно укрепването на имунната система е в интерес на всички.