ЙОГА СТУДИО БУДА - YOGA BUDA
Имунитет- тайната за здраво и жизнено тяло 4 част

Имунитет- тайната за здраво и жизнено тяло 4 част

Днес ще говорим за втората линия на отбрана.

Втората „външна“ защитна бариера е лигавицата на горните дихателни пътища. Предпазва от замърсявания и микроорганизми, влизащи в нас с вдишания въздух.

Дишаме постоянно: 10 000–20 000 литра въздух на ден преминават през носа. Лигавицата осигурява механична защита срещу различни патогенни фактори на околната среда. И между другото, колкото по-лоша е околната среда, толкова по-голямо е натоварването.

Носът ви е уникален филтър. Той улавя повече от 95% суспендирани частици във въздуха. Включително микроби.

Защо имате хрема и защо кихате

Лигавицата съдържа специални клетки, които произвеждат слуз в големи количества. Оттам между другото и името. В тази слуз не само праховите частици могат да се „уловят“, но и много микроорганизми.

Обикновено слузта се образува умерено. Когато човек се разболее, този механизъм започва да работи по-активно. За да се подобри защитата и да се „измият” всички „неканени гости”, се произвежда огромно количество слуз. Кашлицата и кихането правят процеса още по-ефективен. Отокът на лигавицата създава допълнителна бариера, което затруднява проникването на патогени.

Разбира се, хремата и подуването на лигавицата е малко неприятно. Кой не се опитва да се отърве от симптомите на настинка с вълшебни капки и хапчета? Човек обаче трябва да бъде внимателен с това. Запомнете: естествените механизми работят за вас.

Помогнете си

ПРОМИВАЙТЕ НОСА СИ РЕДОВНО

Това е прост и ефективен начин за подобряване на механичната защита.  Така наречената Джала нети- чистене с подсолен разтвор на  вода с помощта на Лоти. След подсушаване омазнете с Гхи. Омазнявайте носа всяка сутрин и вечер. Така вирусите нямат шанс.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ОВЛАЖНИТЕЛ

Сухата лигавица спира да работи. Всичко, което дишате, навлиза в долните дихателни пътища, увеличавайки риска от инфекция. Изсушаването на въздуха се получава не само от радиаторите на отоплителната инсталация, но и от климатиците без функция за овлажняване – особено през лятото.

Децата дишат много по-често от възрастните. Следователно процесът на сушене на лигавицата в тях протича много по-бързо.

Голям брой лимфни възли са разположени близо до назофаринкса. Имено там в бойна готовност, са разположени специални клетки на имунната система, готови по всяко време да унищожат врага. Как да им помогнете?

Яжте правилно

Приемайте антиоксиданти и цинк

Наспете се

Тренирайте или правете гимнастика редовно

Резултата от пушенето

Веществата, отделяни при пушенето, унищожават всички горепосочени механизми за защита – до основи и за много кратко време. Освен това пушенето сериозно увеличава риска от рак, при това не само на белите дробове.

Безопасно пушене не съществува. А при пасивното пушене рискът е дори по-висок от този на самия пушач.

Leave a Reply

Close Menu