Йога е всичко, което ни помага да се събудим и осъзнаем себе си !

Имунитет- тайната за здраво и жизнено тяло – 3 част

Koе е първото препятствие по пътя на инфекциите?

Първата линия на отбрана. Кожата.

Как да засилим защитните функции на нашата кожата?

Задачите на имунната система са сложни и многостранни. Колко сложни? Представете си само, че в човешкия организъм живеят около 40 трлн. едноклетъчни същества, докато самият организъм се състои от приблизително 30 трлн. клетки. И с още колко чужди вещества се сблъскваме всеки ден?

Кожата ни е първата отбранителна линия, първата преграда срещу всичко, с което се сблъскваме всеки ден. Здравата неувредена кожа е непроницаема за повечето микроорганизми. Три нива на защита й помагат да се запази в този вид.

  1. Механична защита

Кожата защитава вътрешните тъкани и органите. Най-горният слой на кожата – това са мъртви втвърдени люспи, които се белят постоянно. Така от повърхността на кожата допълнително се отстраняват чуждите вещества и микроорганизмите. Благодарение на това клетките се обновяват, а защитните свойства на кожата се усилват.

Мийте си ръцете редовно и качествено

Използвайте ексфолианти за ръце и тяло

Взимайте си душ и ходете на сауна

Глезете се с ежедневен масаж

Масажът с топли билкови масла – абхиянга, като сусамово масло подпомага не само здравето на кожата ни и тонуса на мускулите ни, но и ни прави по-здрави вътрешно.

ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ЗОНИ СА НАШИТЕ РЪЦЕ. ОБРЪЩАЙТЕ ИМ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ!

  1. Биологична защита

Не се потим, за да ползваме дезодоранти! Кожните секрети се отделят от мастните и потните жлези – те създават специфична среда върху повърхността на кожата. Тази среда е благоприятна за съществуването на „родните“ не полезни микроорганизми, които покриват цялата кожна повърхност с допълнителен защитен слой. Същата тази среда обаче не е подходяща за чуждите микроорганизми.

Откажете се от синтетичните почистващи препарати

Поддържайте нормален киселинно-алкален баланс на кожата

Използвайте продукти на алкохолна основа само при необходимост.

III. Антибактериална защита

Кожният секрет съдържа също така и бактерицидни вещества, които унищожават патогенните микроорганизми. Задачата ни е да запазим броя на „родните“ си защитници. И те вече ще се погрижат да не допуснат „чуждите“ на собствена територия.

Откажете се от ежедневната употреба на сапун с антибиотици (триклозан)

Използвайте продукти с натурални съставки

Поддържайте киселинно-алкален баланс, който е оптимален за нормалната микрофлора на кожата

Прекомерната обработка на ръцете с дезинфектант може значително да намали ефективността на този механизъм. Не прекалявайте!