ЙОГА СТУДИО БУДА - YOGA BUDA
Имунитет- тайната за здраво и жизнено тяло – 2 част

Имунитет- тайната за здраво и жизнено тяло – 2 част

Има проблем. Мнозина вярват, че най-важното са каляването и гимнастиката.

Ползата от каляването

Новините са две: лоша и добра. Лошата е, че каляването не укрепва имунитета. Това е мит! Добрата е, че все пак е полезно, макар и по други причини.

Ако организмът е свикнал със студа, съдовете бързо реагират на температурните промени. Случайното течение не се възприема като извънредна ситуация на прекомерно охлаждане. Няма спазми на кръвоносните съдове – кръвоснабдяването на лигавицата на дихателните пътища не намалява – условно-патогенните микроорганизми, които живеят в носоглътката, не се активират. Бинго!

С други думи там, където незакаленият човек ще настине, каленият няма да се разболее. Но за съжаление и двамата могат да хванат вирус.

Изненада от спорта

Неочаквано: агресивните тренировки отслабват имунната реакция на организма. Интензивните физически натоварвания влошават защитните свойства на имунитета, увеличават риска от разболяване и могат да причинят тежко протичане на болестта. Хората, които спортуват до изтощение, боледуват по-често и по-тежко от тези, които изобщо не спортуват.

И сега какво? Да тренираме на дивана с дистанционното от телевизора ли? Да не стигаме до крайности! Колкото по-малко се движим, толкова кръвообращението в цялото тяло се влошава и съпротивителните сили срещу инфекциите по-бързо намаляват. Търсим златната среда, а това е йога.

СПОРТУВАЙТЕ ЧЕСТО И ПО МАЛКО

Умерената физическа активност като разходки пеша, леко бягане, редовна практика на йога техники.

ПОВЕЧЕ ДВИЖЕНИЕ

Работата на мускулите подобрява кръвообращението и доставя на всички клетки в организма хранителни вещества и кислород. Подобрява тяхното функциониране. А бонусът е видим подмладяващ ефект!

УВАЖАВАЙТЕ ДИХАТЕЛНАТА ГИМНАСТИКА

Ако дишането е повърхностно и плитко, микроорганизмите, попаднали в бронхите и белите дробове, имат повече шансове да се закрепят към лигавицата и да причинят заболяване. Дишайте дълбоко, разучете пранаяма!

Сънят е лечител

По време на сън имунната ни система извършва „техническа поддръжка“ на организма. Хората, които спят до 6 часа на ден, боледуват 5 пъти повече от тези, които спят по 7–8 часа. Те оздравяват по-бавно и редовно страдат от рецидив.

Не ви се губи време да общувате с възглавницата? Спомнете си колко дълго не сте в кондиция поради неразположение или болест. И сменете приоритетите си.

Докато спим, имунните ни клетки систематизират и запомнят „информацията“ за чуждите агенти, с които сме се сблъскали през деня. При следващото проникване на патогенни микроби в организма имунната система ги разпознава и започва активно производство на антитела. Как да й помогнем?

КАТО СПИМ ОТ 6 ДО 8 ЧАСА

Може да ставаме и по-рано, но само ако сме се събудили без будилник.

ПО ВЪЗМОЖНОСТ ВИНАГИ СИ ЛЯГАМЕ ПРЕДИ 22:30

Това не е лукс, а необходима мярка за стимулиране на имунната система. От 24:00 до 02:00 е най-активното производство на мелатонин – хормонът, който подсилва имунитета.

ПО ВРЕМЕ НА СЪН ЗАКРИВАЙТЕ ПРОЗОРЦИТЕ С ПЛЪТНИ ПЕРДЕТА

Тъмнината е приятел на мелатонина.

Лайфхак: вместо да пестите време от сън, научете се да бъдете по-продуктивни.

Като за начало това е достатъчно. Помислете как да направите съня си по-продуктивен. Блекаут завеси и леки упражнения 1-2 часа преди лягане често вършат чудеса. Също така решете в кои дни ще си лягате не по-късно от 22:30 и следвайте този график.

ПОДСИЛВАНЕ НА ИМУНИТЕТА С АЮРВЕДА

Как да повишите имунитета си с помощта на Аюрведа?

Избирайте натурални и лесносмилаеми храни

Да, чували сме много пъти, че трябва да повишим приема си на сурови плодове и зеленчуци. Натуралната растителна храна е изключително застъпена в Аюрведа кухнята. Но всъщност според  Аюрведа храната е добре да е преминала термична обработка, за да се усвои лесно от организма и да не създава тежест в стомаха.

Кои аюрведични храни са имуностимулиращи?

Аюрведа съветва за здрава имунна система освен зеленчуци и плодове да консумираме зърнени храни, бобови растения, немазни натурални млечни продукти. Препоръчва се ястията да са със стайна температура, и да не са нито сурови, нито преварени

Препоръчва млечни продукти като домашно мляко, панир (вид индийско сирене), както и популярното индийско краве масло – гий за повишаване на оджас енергията. Органичните прясно мляко и гий са ценени от Аюрведа заради свойството си да стимулират оджас. Млякото може да се стопли преди пиене и да му се добави щипка кардамон, за още по-лесно усвояване от организма. Условието е да се пие отделно от основните ястия.

Почитана храна също е мунг дал (индийска яхния счервена леща и зеленчуци), която се усвоява лесно от стомаха и е питателна храна.  За имуностимулиращи храни се считат също ябълките,  тъй като съдържат богато количество антиоксиданти,  разтворими и неразтворими фибри, които действат пречистващо на червата.

Всички сладки и сочни плодове като круши, праскови, сливи, ананас, манго. Те се трансформират бързо в оджас, особено ако са узрели на клоните на дървото. Сокът от нар, а също и екстрактът от семена от нар са силно имуностимулиращо средство. Те улесняват процеса на храносмилане без да раздразняват Пита конституцията и пречистват организма от всички вредни вещества.

Зеленолистните зеленчуци също са препоръчително средство при слаба имунна система – спанак, кейл, къдраво зеле. Когато се задушат и подправят с имуностимолиращи подправки се превръщат в мощен имунстимулант. Те снабдяват организма с калций, желязо и други ценни нутриенти, които имат пречистващ ефект върху червата. Броколите, зелето и карфиолът пък съдържат доста антиоксиданти, флавоноиди, които също стимулират имунитета.

Бобовите растения се ценят високо в Аюрведа, тъй като са добър източник на протеин и са лека и здравословна храна за организма, която ни засища задълго и може да се консумира всеки ден.  Когато избягваме всички полуфабрикати (вакумирани, замразени, консервирани храни), съдържащи консерванти и подобрители, ние повишаваме по естествен начин телесната си енергия оджас. Препоръчителни са местно отгледаните сезонни плодове и зеленчуци, тъй като не съдържат вредни пестициди и съдържат повече минерали.

Зърнените храни като киноа, амарант, лен също укрепват слабия имунитет, поради съдържанието си на фибри и ценни хранителни вещества, които изчистват целия организъм от отровните вещества.

Що се касае месото, Аюрведа не го препоръчва особено, тъй като се смила по- трудно и съответно създава Ама енергия.

Преработените храни повишават енергията “ама”. Те не позволяват на таджас да достигне клетките на тялото. Тя се характеризира с натрупване на токсини в тялото и с несмляната храна. Тъй като не е усвоена правилно от организма, тя  започва да гние, започва процес на ферментация и оттам произвеждането на токсични вещества, които се запространяват в организма.

Затова и според Аюрведа не само храната, с която се храним е важна, но и начинът, по който се храним. Желателно е да се храним бавно, да сдъвкваме храната добре, за да можем максимално да подпомогнем процеса на храносмилане и усвояването на хранителните вещества.

Избягвайте прости захари във всякаква форма. Правилната функция на стомаха е един от признаците за стабилна имунна система. Когато храносмилателната ни система работи както трябва, ние имунизирани срещу болестите.

Храни за по-добър имунитет

Добавяйте към ястията си имуностимулиращи подправки

В Аюрведа се препоръчва готвенето с разнообразие от подправки и най-вече такива, които не нарушават енергията на храната, а я допълват. Подправките улесняват храносмилането и спомат за пълното усвояване на хранителните вещества от храната от тялото. Ако например добавим леки подправки към храни като сварени зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, това ще повиши енергията оджас.

Подправките освен че придават приятен аромат на ястията, те имат свойство “Йогавахи”, което означава, че са носители на лечебни свойства до всички клетки и тъкани на тялото. Наименованието “Йогавахи” носят всички натурални лечебни средства като подправки, билки, пчелен мед, които имат доказани медицински свойства.

Различните подправки имат свои специфични имуностимулиращи  свойства:

Куркумата например има силен имуностимулиращ ефект, което се дължи на способността й да отстранява токсините от  тялото и стимулира “интелигентността’’ на клетките на имунната система.

Кимьонът спомага за намаляването на Ама, черният пипер пък прочиства цялостно тялото, което улеснява достигането на енергията оджас до тъканите в дълбочина.

Препоръчват се също джинджифил, карамон, канела, лечебни билки под формата на чайове и тоници, някои от които ашваганда, трифала, амла, тулси (свещен босилек).

Leave a Reply

Close Menu