Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/djivonet/yogabuda.com/wp-includes/pomo/plural-forms.php on line 210
Имунитет и храносмилане - ЙОГА СТУДИО БУДА - YOGA BUDA
Йога е всичко, което ни помага да се събудим и осъзнаем себе си !

Имунитет и храносмилане

Вече знаем защо е важно да се мият ръцете и защо човек има хрема. Днес ще разберем как са свързани имунната система и храносмилането.

Как да се храним, за да не се разболеем

Стомашно-чревния тракт е третата по важност отбранителна линия на тялото ви.

Заедно с храната и напитките, вие абсорбирате огромно количество чужди микроорганизми и вещества. Всеки един ден и през целия си живот! За да се справите с такова фантастично натоварване, се нуждаете от висококачествена многостепенна защита. И вие я имате.

Откъде започва всичко? Точно така, от устата! Тук се провежда първата среща с чуждите микроорганизми, които идват при нас с храната.

За щастие слюнката има бактерициден ефект (благодарение на специално вещество – лизозим). Колкото по-внимателно дъвчете храната си, толкова по-малка е вероятността патогенните микроорганизми да навлязат в следващите системи на организма. Храната, смесена със слюнка, е вече „неутрализирана“ и подготвена за следващия етап на обработка.

Тези, които дъвчат по-старателно, имат по-добра защита.

Микрофлората на устната кухина, може да се счита за част от имунната система. Това не е само механична бариера! Нормалната микрофлора предотвратява прикрепването на патогенни бактерии и вируси, активно синтезира бактерицидни вещества и има частично антимикробно действие.

ОГРАНИЧЕТЕ БЪРЗИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ

Колкото повече бързи въглехидрати има в дневния ви рацион, толкова по-малко нормална микрофлора има в устата ви.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ ФЛОРАСЕПТИЦИ

Използвайте ги след хранене и пасти за зъби с натурални съставки.

ИЗМИВАЙТЕ ЗЪБИТЕ СИ ПРАВИЛНО

Два пъти на ден и минимум по две минути.

ПОСЕЩАВАЙТЕ РЕДОВНО СВОЯ ЗЪБОЛЕКАР

Навременното премахване на проблемите е най-важно!

Не използвайте непрекъснато антибактериални пасти за зъби

Изобщо не използвайте триклозанови пасти за зъби!

Вашия приятел стомахът

След устата и хранопровода храната влиза в стомаха. В неговата лигавица има специални клетки, които произвеждат солна киселина. Тази силна киселина придава бактерицидни свойства на стомашната секреция.

Обикновено концентрацията на солна киселина в стомаха е само 0,5%. Това обаче е достатъчно, за да убие всички „неканени гости“ и да неутрализира  вирусите и паразитите.

Солната киселина също допринася за синтеза на панкреатични ензими. Какво общо има това с имунитета? Най-директният! Качествено усвоената храна създава благоприятни условия за живота на нормалната микрофлора и неблагоприятна за патогенната. Когато ферментацията и гниенето отсъстват, „лошите бактерии“ не могат да оцелеят и развиват.

ДЪВЧЕТЕ ХРАНАТА КАЧЕСТВЕНО

Това значително ще намали тежестта върху стомаха и ще му позволи да работи по-добре.

СЛЕДЕТЕ ЗА ДНЕВНИЯ СИ РАЦИОН

Трансмазнините, леките въглехидрати, преварените храни, недостигът на зеленолистни и зеленчуци – всичко това води до заболявания на стомаха и намалява неговата ефективност.

СЛЕДВАЙТЕ РЕЖИМ НА ПИЕНЕ

Пиейки повече от 100 ml течност наведнъж по време на хранене, значително намаляваме концентрацията на стомашен сок (и солна киселина в него) и отслабваме защитата.

Пийте течности 30-40 минути преди хранене или час след това.