Йога е всичко, което ни помага да се събудим и осъзнаем себе си !

Имунитет и начин на хранене

Има ли вълшебно хапче за укрепване на имунната система, колко зеленчуци трябва да ядете всеки ден и защо касиса е по-полезен от лимона? Но първо най-важното.

Яжте по правилата

Има три важни нюанса, които всеки трябва да знае. Искате ли силен имунитет? Спазвайте правилата!

БЪДЕТЕ ПОСТОЯННИ

Нито един от полезните продукти няма моментален ефект. Вие сте от тези, на които един лимон, е помогнал да се отървете от настинката за три дни? Ще ви разочароваме – просто този път имунната ви система, се е справила с проблема, навреме!

Здравословните хранителни навици водят до забележими промени в общото ви състояние, само когато те станат … навици. Въведете ги в живота си стабилно и за дълго време!

ОСИГУРЕТЕ НОРМАЛНА ЧРЕВНА МИКРОФЛОРА

Грубите растителни фибри ще ви помогнат. Яжте поне 400-600 г зеленчуци и зеленолистни, ежедневно.

Плодовете също са полезни, но съдържат голямо количество фруктоза, а това също е захар. Днес, при толкова много добавена захар във всички храни, балансът между бавно смилаемите и лесно смилаеми въглехидрати е силно нарушен.

Плодовете са необходими и важни, но само с прием на достатъчно зеленчуци и зеленолистни!

СПАЗВАЙТЕ ХРАНИТЕЛНИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Нашата обичайна алтернатива на растителните храни са бързите въглехидрати и много червено месо. Първично замествайки зелената салата с хамбургер, вие лишавате организма си от храната, полезна за вашата чревна микрофлора. В резултат на това количеството на последната, рязко намалява. Мястото й, е заето от други бактерии, които никога не са били полезни, а само паразитират върху неразградени протеинови и мастни остатъци. А леките въглехидрати са най-добрата стръв за гъбички и паразити, гадно нали?

Заради какво е всичко това?

Спомняте ли си къде се намира “тренировъчната база” на клетките на имунната система? В червата. Именно там, в нормален режим, те придобиват умения, които след това могат да използват „в битка“. Вярно е, че за успешното обучение са необходими подходящи условия. Тези именно условия създава нормалната микрофлора.

Ако полезните микроорганизми се заменят с други, чужди и вредни, клетките на имунната система са принудени да участват в битка без подготовка, без да имат време да придобият опит и да узреят. Такива военни конфликти водят до продължителни възпалителни процеси. Това отслабва местния и общ имунитет и може да доведе до сериозни заболявания.

При автоимунни заболявания клетките на имунната система престават да правят разлика между „приятели” и „непознати”. При онкологичните заболявания собствените клетки придобиват патологични изменения и не се унищожават от имунната система навреме.

Съгласете се, че това вече не е обикновена настинка!

Топ 25 здравословни храни

ЛИМОН

Добре известният флагман в борбата с настинките. Но малко хора знаят, че много повече витамин С се намира в грейпфрутите, кивито, касиса, червените чушки и киселото зеле.

ЧЕСЪН, МЕД, ДЖИНДЖИФИЛ И ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ.

Традиционно се използват в студените сезони, за укрепване на здравето.

За укрепване на имунната система са необходими и други витамини и минерали: А, Е, цинк.

ЧЕРЕН ДРОБ, ЖЪЛТЪЦИ И МАСЛО

Тези животински продукти съдържат витамин А.

МОРКОВИ, СПАНАК, МАГДАНОЗ И ЦЕЛИНА

Преобразуват се във витамин А непосредствено в организма.

РАСТИТЕЛНИ МАСЛА И ЯДКИ

Богати са на витамин Е.

ПШЕНИЧЕН ЗАРОДИШ, ТИКВЕНИ СЕМКИ, СУСАМОВИ И КЕДРОВИ ЯДКИ

Те съдържат цинк в големи количества.

Разбира се за нормалното функциониране на имунната система, са необходими и много други микронутриенти.  Предизвикателството за днес е да замените излишния сандвич със зеленчуци и зеленолистни. Стартираме!