ЙОГА СТУДИО БУДА - YOGA BUDA
Виняса йога

Виняса йога

Виняса е санскритски термин, който със сигурност сте чували.   Виняса  има много значения, но превода е „вариации в рамките на определени параметри“(„ви“ означава „вариации“, а „няса“ – „в рамките на препоръчани параметри“). За Виняса има още едно значение- „Конкретно намерение за дадена практика и и стъпките, които ученикът/садака/предприема за да ги осъществи.

Обикновенно виняса е и система от дишане във всяка асана. Съзнателно, плавно, непрекъснато и ритмично дишане в синхрон с движението. Едно от важните терапевтични аспекти  на виняса влиянието  на съзнанието което замлъква- главна цел на йога. Във виняса асаните са свързани една с друга чрез преходни движения.  Друг терапевтичен ефект е вътрешно прочистване.  Дишането и движението сгорещяват кръвта и я прочистват от  натрупаните токсини.

Асаните се изпълняват плавно и бавно. Важно е да не се губи синхрона между движение и дишане. Така практиката наподобява танц.  Пример за виняса е Поздравът към слънцето. В него са съчетани 12 асани съчетани с дишане. Те се явяват и прехода/виняса/ за изпълнението на следващата асана. Това дава лекота на тялото , а  и момент за кратка почивка в движение. Поредицата от асани във всяка виняса стягат и разтягат хармонично всички мускули на тялото , и освобождават остатъчното им напрежение и ги връщат в неутрално положение. Така следващата асана ще се изпълни много по- пълноценно. Ако от усилие сме се задъхали , синхрона на движението и дишането ще го успокои. Така ще подходим и към следващата асана без очаквания, а това ще култивира непривирзаност  и очаквания от практиката. Когато нямаме очаквания, отключваме интуицията и вътрешната мъдрост на тялото . Ако се практикуват само асани, тялото може да стане прекалено гъвкаво и това да го дестабилизира. Във виняса системата това се изключва. Чрез нея подържаме мускулна сила, която е необходима да поеме и носи гъвкавостта ни. Гъвкавост без сила е опасна.

Риши Вамана казва: „ О, йогине не прави асана без виняса.

Leave a Reply

Close Menu